Skip to content

Medisch Centrum de Kievit

Met dit project zijn wij genomineerd voor de Daikin Award 2018.
Kijk voor meer informatie op daikinaward.nl

Het begin

“We ontvingen een vraag van Siers Installatietechniek. Of we interesse hadden om samen met Vasterink Installatietechniek te reageren op een groot project. Wij hebben gelijk ‘ja’ gezegd. Je krijgt niet elke dag de kans om inhoudelijk samen te werken met vakgenoten.” Aan het woord is Maikel Willemsen, commercieel directeur bij Klimavisie. Voor de nieuwbouw van Medisch Centrum de Kievit verzorgden de drie bedrijven samen de installatietechniek. “Het gaat om een uitbreiding. Naast het bestaande gebouw staat nu een nieuw pand, met een loopbrug ertussen.”

De uitdagingen

“Het ontwerpproces liep anders dan normaal: alle partijen werkten samen aan een BIM-ontwerp”, vertelt Maikel. BIM staat voor Bouw Informatie Model, een digitale manier van werken waarbij een gebouw eerst volledig digitaal wordt uitgewerkt en gebouwd. “Alle onderdelen en technieken zitten in het BIM verwerkt. Zo maakten we ook gebruik van digitale versies van te installeren Daikin-producten.”

De oplossingen

“De werkelijkheid is altijd net anders dan het model”, vervolgt Maikel. “Zo bleek dat de centrale leidingen met schutbuizen onder het parkeerterrein door worden gelegd. Daar waren we niet op voorbereid. Gelukkig werkten we in het bouwteam goed samen. De coördinatie hiervan was in handen van Reinier Wender van BRW Bouwregisseur. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de nauwe samenwerking om het best mogelijke product te leveren.” Dit is ook de insteek van Daikin. Het bedrijf dacht daarom actief mee: “Samen met Rody Korporaal van Daikin hebben we gekeken naar het samenspel van Daikin-technieken. Hoe kunnen we die zo duurzaam mogelijk toepassen? We hebben uiteindelijk gekozen voor een VRV-systeem met geïntegreerde vloerverwarming, waarbij 32 airsocks zijn gebruikt in ruimtes zonder systeemplafond. De ventilatie wordt per verdieping geregeld met VAM WTW-units. De buitenunits zijn aan de zijkant van het pand geplaatst. En de I-touch manager zorgt voor centrale regeling van het binnenklimaat.”

Waarom Daikin?

“Onze opdrachtgever had al goede ervaringen met Daikin, en wij werken als installatiebedrijf ook graag met ze samen. In dit project heeft Daikin actief meegedacht over de technische mogelijkheden. Samen hebben we vervolgens naar de EIA-aanvraag gekeken. Mede door de hoge waardes van het Daikin Heat Recovery-systeem is deze goedgekeurd.”

Duurzaamheid

Het project heeft een duurzaam pand als resultaat: volledig gasloos en gevuld met duurzame technologie. Op het dak staan zonnepanelen.

Het resultaat

“Wij zijn trots op dit gebouw. Ook omdat we zeer goed hebben samengewerkt in het bouwteam. Constructief. Iedereen was gericht op het gezamenlijke doel en niet op zijn eigen deel van het project. Het resultaat is fantastisch. Het in het oog springende gebouw in combinatie met de locatie, maakt dit een van de meest aansprekende Klimavisie-projecten van de laatste jaren.”

 

  Leveringsvoorwaarden NVKL Consumenten | Leveringsvoorwaarden NVKL Zakelijk